یکی از صنایع دستی معروف اصفهان را می توان سفره قلمکار دانست. که روشا دکور یک تولیدی سفره قلمکار اصفهان است منشا این هنر قلمکاری و چیت سازی است. سفره قلمکار اصفهان نمونه منحصر به فردی از این هنر به شمار می رود که در آن روی پارچه های مختلف نقش و نگارهای زیبایی را ایجاد می کنند. همان طور از نام این هنر پیداست، محصولات آن از قلم زنی روی پارچه ها تولید می شود. تاریخ پیدایش این هنر احتمال به دوران غزنویان بازمی گردد که در آن زمان روی پارچه هایی که از جنس آن از ابریشم و پنبه بود، نقش و نگارهایی با قلم ایجاد می شد. در این مقاله به بررسی موضوع تولیدی سفره قلمکار اصفهان پرداخته ایم.
شماره تلفن تولیدی سفره قلمکار اصفهان: 09132682610
اجزای سفره قلمکار اصفهان
بی تردید سفره قلمکار اصفهان جزء چشم نوازترین و بهترین محصولات صنایع دستی ایران محسوب می شود که از اجزای مختلفی تشکیل شده است. در ادامه به بررسی این اجزا پرداخته ایم.
پارچه
پارچه مهم ترین جزء سفره قلمکار است که از جنس های متنوعی در تولید محصولات این هنر استفاده می شود که شامل پنبه، کتان، پلوار، کرباس و ململ حاجی علی اکبری است. قلمکاری روی پارچه ها در اشکال دایره ای، بیضی، مستطیل و مربع برای ساخت رومیزی ها، جانماز، رانر و ... انجام می شود.
طرح و نقش روی پارچه
نوع طرح و نقشی که برای قلم کاری روی پارچه انتخاب می شود اهمیت زیادی دارد. زیرا زیباتر و هنرمندانه تر بودن طرح و نقش، بر کیفیت و مرغوبیت محصول می افزاید. معروف ترین طرح و نقش هایی که روی سفره قلمکار پیاده می شود شامل اشعار ایرانی، کتیبه، نقل هایی با مضمون حماسی، تصاویر شاعران، اماکن تاریخی، شکارگاه و حوادث مهم تاریخی است.
رنگ مورد استفاده
بخش دیگر سفره قلمکار، رنگ آن است. در گذشته برای رنگ آمیزی طرح و نقش های روی پارچه ها از رنگ های طبیعی استفاده می شد. اما امروزه برای تولید محصولات زیاد از رنگ های شیمیایی به جای رنگ های طبیعی استفاده می شود. رنگ های اصلی که برای رنگ آمیزی پارچه ها به کار می رود شامل سبز، آبی، قرمز، زرد و سیاه است. این رنگ ها از مواد اولیه ای همانند کتیرا، شیره انگور، گل سرخ، پوست انار، زردچوبه، روغن کرچم، زنگ آهن و زاج سیاه و سفید به دست می آید. رنگ های فرعی هم با ترکیب این رنگ ها به دست می آید.
قالب سازی یا اسکله کاری
امروزه در ساخت انواع محصولات سفره قلمکار از قالب های مخصوصی استفاده می شود. جنس این قالب ها، چوب درخت گلابی یا زالزالک است. به فرایندی که این قالب ها از چوب ها ساخته می شود، قالب سازی یا اسکله کاری گفته می شود که کارگاه های قالب سازی در اصفهان این بخش از کار را انجام میدهد
مراحل تولید سفره قلمکار
تولید سفره قلمکار اصفهان شامل مراحلی است که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم. این مطالب برای اولین بار توسط این تولیدی به عنوان عمده فروش سفره قلمکار اصفهان ارائه گردیده است
در مرحله اول پارچه ها را به مدت 5 روز در آب رودخانه می خوابانند. این کار به منظور از بین رفتن آهار پارچه و بیرون رفتن مواد زاید از آن انجام می شود. مرحله دوم به رنگرزی کردن زمینه نخودی پارچه با پوست انار اختصاص دارد. در مرحله بعدی قلمکار با قالب های چوبی که هر یک رنگ جداگانه دارد روی پارچه ها طرح ها و نقوش متنوعی را ایجاد می کند.
کار بعدی که باید انجام دهند نقش زدن پارچه با رنگ های مختلف همانند قرمز و مشکی است. پس از آن این پارچه ها به مدت دو تا سه ساعت در آب جاری شستشو می شود. با این کار رنگ های اضافی از پارچه خارج می شود و پارچه به صورت یکنواخت در می آید. مرحله بعدی تثبیت رنگ است. برای انجام این مرحله پارچه ها را در ظرفی که پر از آب جوش است قرار می دهند. سپس موادی همانند مغز روناس و پوست ساییده انار درون آن می ریزند. در همین حین آب را هم می جوشانند تا رنگ به خوبی تثبیت شود.
پس از این مرحله پارچه ها را در محیطی که هوای آزاد دارد پهن می کنند تا کاملا خشک شود. مرحله آخر هم زدن منگوله و ریشه تابی است که باعث زیباتر شدن سفره قلمکار می شود.
سفره قلمکار اصفهان هنری است که می توان آن را در دکوراسیون منازل استفاده کرد. با قرار دادن این هنر در دکوراسیون، علاوه بر زیبایی چشم نواز، باعث ایجاد سبکی سنتی در منزل شما هم می شود. چنانچه قصد دارید با این هنر منزل خود را بیارایید، محصولات تولیدی های سفره قلمکار اصفهان گزینه مناسبی برای خرید محسوب می شود.
تلفن خرید سفره قلمکار اصفهان از تولیدی : 09132682610